MigratieLab

Het MigratieLab is een werkplaats om de actuele situatie van arbeidsmigratie in Noord-Limburg te onderzoeken en een begin te maken met een erfgoedcollectie.

De basis in het onderzoekslab wordt gevormd door de historische tentoonstelling Niet bang zijn: een ode aan de arbeidsmigranten en de Limburgers ten tijde van de mijnen in Zuid-Limburg (1900-1974). Hier in Noord-Limburg, de regio waar in deze provincie de meeste arbeidsmigranten leven, fungeert Niet bang zijn als een spiegel: hoe werd grootschalige arbeidsmigratie destijds georganiseerd en beleefd? Hoe is dat nu?

Naast Niet bang zijn laten we een aantal hedendaagse objecten en verhalen zien die met arbeidsmigratie te maken hebben. Deze verzameling zal in het MigratieLab verder groeien en daarmee een dialoog op gang brengen.

Parallel hieraan loopt het onderzoek in het veld. Een team van makers legt contacten met arbeidsmigranten en Limburgers en vangt hun verhalen in beeld, tekst en geluid. De resultaten presenteren we vanaf 17 december in dit lab.

Het makersteam bestaat uit: Antoni Czarczyński (fotograaf), Sofia de Benedictis (fotograaf), Naomi Steijger (theatermaker/podcastmaker), Mira Feticu (schrijver, tor 29 oktober 2015).

Niet bang zijn was eerder te zien in het Migratiemuseum Heerlen. Initiatiefneemster van MigratieLab en de hedendaagse erfgoedcollectie is Milena Mulders, zelf van Sloveense afkomst. Haar ‘Museum Onderweg’ werkt samen met het Limburgs Museum aan het documenteren en verzamelen van wat er op dit moment in deze regio gebeurt. Zo wordt samenleven en samenwerken bespreekbaar en maakbaar.

De Nachtwacht der Onmisbaren. Ode aan de mensen die waken over ons land. Fotografie: Sander Veeneman in opdracht van FNV

Praktische informatie

Gratis toegang

Het MigratieLab is van 16 oktober 2021 tot 9 januari 2022 te bezoeken in het Limburgs Museum. Op 17 december presenteren de makers hun tussentijdse resultaten tijdens de finissage (tijd en programma worden nog bekend gemaakt). Hun werk is te zien tot 9 januari.

Van 16 oktober tot 18 december is er op donderdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00 altijd iemand van ons aanwezig. Op die dagen kunt u zich bij de receptie van het Limburgs Museum melden en wordt u daar door één van ons naar het MigratieLab begeleid. Kijk in de agenda wie wanneer aanwezig is.

Gratis toegang

In overleg met het Limburgs Museum hebben we het MigratieLab gratis toegankelijk kunnen maken. Dat is belangrijk omdat in het MigratieLab bezoekers deelnemers zijn. De gesprekken die we voeren nemen we mee in het vervolg. Om die toegankelijkheid mogelijk te maken, moet altijd één van ons team u begeleiden van en naar de receptie. De rest van het museum is zonder regulier toegangsbewijs niet gratis toegankelijk.

Bezoek op afspraak

Als u op een andere dag gratis langs wilt komen, kunt u een afspraak maken via museumonderweg@gmail.com.

Zelfstandig bezoek

Buiten deze vaste dagen is het MigratieLab te bezoeken met een regulier toegangsbewijs van het Limburgs Museum. De ruimte is in dat geval dan niet bemand.

Adres en route

Het Limburgs Museum is uitstekend bereikbaar en ligt vlakbij NS Station Venlo. Kijk op de website van het Limburgs Museum voor uitgebreide adres- en route-informatie.


Colofon

Het MigratieLab is een initiatief van Museum Onderweg (voortgekomen uit het Migratiemuseum Heerlen) in samenwerking met het Limburgs Museum.

Concept: Milena Mulders
Ruimtelijke inrichting: Milena Mulders, Kris Vleugels, Marc Volger
Teksten: Milena Mulders
Ontwerp Niet Bang Zijn: Eloi Koster en Jesse van Lienen (Studio Koster Van Lienen)
Posterwand: Grafische werkplaats Amsterdam (GWA)

Team Museum Onderweg: Milena Mulders (founder, artistiek en zakelijk leider), Kris Vleugels (productie en ontwerp), David van Gemeren (proces en techniek), Sanne Gijsbers (financieel), Hanneke Verbeek (historische context, onderzoeker Tussenlanding, fondsenwerving).

Makers team: Naomi Steijger (theatermaker), Sofia de Benedictis (fotograaf), Antoni Czarczyński (fotograaf).

Bruikleengevers/schenkers: Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, Discovery museum, Nederlands Mijnmuseum, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis/ Historisch Beeldarchief Migranten, Migratiemuseum Heerlen/Milena Mulders, Marc en Yvonne Rodenburg-Cierniak, Frans Wojciechowski, Robert Kurzak, vakbond FNV, Work and Stay Maasbree, Gemeente Peel en Maas/Armand Gerrits, FairWork, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Met dank aan: KABK

VSBFonds

Eerste kennismaking van de makers en Milena onder het genot van echte Limburgse vlaai.
V.l.n.r.: Milena Mulders, Mira Feticu (betrokken tot 29 oktober 2021), Naomi Steijger, Sofia de Benedictis en Antoni Czarczyński

Makers

Centraal in het MigratieLab staat het werk van onze drie makers. De fotografen Sofia de Benedictis en Antoni Czarczyński doen sinds september veldwerk en artistiek onderzoek in Venlo en omgeving. Hun onderzoeken resulteren in een presentatie op zaal.

Naomi Steijger gaat verder waar ze met haar eerdere podcast die in ze in Venlo maakte, ‘Heem’, is gebleven. Zij pakt samen met fotograaf Martijn Maiwald in Venlo de bus naar Polen om verhalen te verzamelen die doorgaans niet gehoord worden. Haar audiovisuele werk zal vanaf 17 december te zien zijn in het MigratieLab.

Antek Czarczyński

Antoni Czarczyński

Antoni Czarczyński (2000) is een sociaal documentaire fotograaf uit Warschau Polen. Momenteel rondt hij zijn studie documentaire fotografie aan de Royal Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag af.

Antoni werkt zowel artistiek als commercieel. Hij liep stage bij Rafal Milach, een bekende Poolse beeldend kunstenaar en fotograaf, en nam in 2020 deel aan de groepsexpo Archive 2.0: “(Retro) Ethics”) in Galerie Heden Den Haag en in 2021 aan de groepsexpo “Don’t Hold Your Breath” - Online / The Grey Space in The Middle Den Haag.

Gedreven door de economische ongelijkheid en het gebrekkige sociaaleconomische systeem in zijn land van herkomst, onderzoekt Antoni onderwerpen als arbeid en economie in verschillende contexten. Hij is geïnteresseerd in ontwikkelingen in de huidige tijd, maar ook in geschiedenis om zo antwoorden te vinden voor de toekomst.

Voor het MigratieLab doet Antoni onderzoek naar de situatie van arbeidsmigranten gemeenschappen in Noord-Limburg en hun dagelijkse realiteit van segregatie en integratie.

Sofia de Benedictis

Sofia de Benedictis

Sofia de Benedictis (1991) is een freelance fotograaf uit Rome. Momenteel rondt ze haar bachelor documentaire fotografie af aan de Royal Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Ze woont en werkt in Italië, Nederland en Denemarken.

Sofia exposeerde haar werk in Rome, Lugano en New York. In 2016 won ze de 'Emerging Talent prize' tijdens de LuganoPhotoDays en in 2017 won ze de 'New Talent prize' tijdens Umbria World Fest in Foligno.

Met haar werk verkent Sofia de relatie tussen macht en liefde, gemeenschap en intimiteit. Ze laat zich graag inspireren door Lieko Shiga, Leigh Ledare en Pasolini. Ze zoekt naar nieuwe synergieën die kunnen ontstaan uit expliciete en impliciete machtsstructuren.

Voor het MigratieLab doet Sofia veldwerk in Venlo en omgeving, alleen en samen met collega fotograaf Antoni Czarczyński. Ze is op zoek naar de eigen beleving van arbeidsmigranten van hun situatie en dagelijks leven als mogelijke gids voor de toekomst.

Naomi Steijger

Naomi Steijger

Naomi Steijger (1994) is theater- en documentairemaker. Ze studeerde in 2019 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar afstudeerjaar volgde ze het talentontwikkelingstraject Oorzaken Academy van het NPO-fonds waarbij zij door de VPRO begeleid werd. Ze maakt nu radiodocumentaires voor de VPRO, die worden uitgezonden op NPO Radio 1 en in de podcast Docs.

In 2018 won ze samen met Timo Tembuyser de NTR Podcastprijs voor hun podcast 88 woningraten. Van 2019 t/m 2021 maken zij voor De (on)vertelde stad (Frascati Producties) het derde deel van hun requiemreeks: STEMMEN UIT BETON (Frascati Producties i.s.m. Rochdale). Ook werkt ze in samenwerking met VIA ZUID, het Laagland en Cultuurimpuls Venlo voor WijkZone #2 aan de radiodocumentaire en audiowandeling Heem, ontmoetingen op een grensberg.

Het werk van Naomi Steijger speelt zich af op het snijvlak van poëzie en documentaire. Als maker gaat zij op zoek naar verhalen en stemmen uit de stad die doorgaans niet gehoord worden. Voor MigratieLab gaat Naomi verder waar Heem eindigde.


Museum Onderweg

Museum Onderweg ontwikkelt (erfgoed) projecten in dienst van de dynamische (migratie)samenleving, binnen en buiten de muren van het museum. Op dit moment houden we ons bezig met MigratieLab en Tussenlanding.

Contact

Voor vragen en opmerkingen zijn wij bereikbaar via museumonderweg@gmail.com. We zijn ook te bereiken via social media:

Privacy en cookies

Deze website gebruikt geen cookies en verzamelt geen persoonsgegevens; we vinden dat niet nodig. Als je hier vragen of opmerkingen over hebt, kun je contact met ons opnemen.

© 2021 Museum Onderweg